Jak připravit ceremoniální kakao
Jak na přípravu ceremoniálního kakaa
Když už víte, co je to ceremoniální kakao a také víte, kde jej pořídit, určitě vás zajímá i to, jak ceremoniální kakao připravit. Nebo nápoj pro kakao rituály již připravujete, ale rádi byste věděli, jaký recept na kakao máme my? Tak se na to pojďne podívat.
Kvalitní kakao je jistě základ, ale stejně důležité je i kvalitní koření a ideálně také přefiltrovaná voda. Záleží i na nádobách, prostředí a rozpoložení, ve kterém kakao připravujete. Na kakao byste ideálně měli mít hrnec, který opravdu velmi důkladně omyjete a použijete k očistě ještě třeba palo santo nebo čistící esence. Vlastně vše, co přijde s kakaem do kontaktu, má být čisté fyzicky i energeticky. Tedy i my a naše mysl :-) Mě osobně pomáhá při vaření zpěv nebo broukání manter a melodií.
Recept na ceremoniální kakao podle indiánů
Kdo byl někdy v Amazonii, ví, že indiáni jsou skromní lidé. Ačkoliv kolem sebe mají velké bohatství v podobě plodů pralesa, drží se spíše jednoduchých variací. Takže recept na kakao, který jsme okoukali v Amazonii je prostý:
Kakaový bob, tedy kakaové boby ve velkém balení, skořice, chilli, urukum, voda.
Do vody vložte kakao a koření (o poměrech níže), zahříváte, zpíváte, meditujete....
Recept na ceremoniální kakao podle Madam Cacao, nejlepší kakao
Mám ráda, když popíjím dobré kakao. Musí mi prostě chutnat, ikdyž je silné a bez cukru a mléka. Používám koření. Amazonské Urukum se dá sehnat, ale také se dá nahradit variantou kurkuma a černý pepř, případně obojí. Čerstvá kurkuma je v kakau skvělá. Hřebíček, badyán, kardamom ... tím nic nezkazíte. Kvalitní skořice je ale základ. S chilli spíše šetřím. Ráda také přidávám květy, například růže, sedmikrásky, pampelišky, levandule. Nebo i kopřiva. Dají se použít i jedlé esenciální oleje a esence. Používám do kakaa třeba i domácí hydroláty, možností je prostě mnoho :-) Hodně záleží na tom, pro koho kakao připravuji, jaký kakao rituál očekávám, pro jaký záměr je chystaná kakaová ceremonie.
Příprava kakaa je pro mě jako intuitivní vaření. Pokaždé je to trochu jiné, mám jen orientační recept :-)
Cukr? Ne. Dříve jsem občas použila cukr z kokosového květu, třtinový cukr nebo sladidlo Panela. Ale už ne. Indiáni jsou zásadně proti cukru u kakaové ceremonie.
Mléko? "Nemléko" možná. Někdy se hodí. Ideálně mandlové mléko nebo ovesné mléko. Může být i kokosové mléko, ale to už více ovlivní chuť.
Kolik kakaa na porci?
Důležitá otázka. Samozřejmě záleží na více faktorech, záměru, příležitosti, síle a kvalitě kakaa. Pro kakao rituál můžete vycházet z orientačního množství, a to je 30 gramů kakaa na porci. Zároveň byste se neměli dostat výrazně přes 40 gramů na porci, a už vůbec ne přes 50 :-)
A kolik je "porce"? Šálek, hrneček. 200 nebo 250 ml. Pokud si připravíte chutné kakao, nebudete mít problém vypít poctivý hrnek a kakaová ceremonie bude i fajn degustační zážitek.
Vaření kakaa nebo zahřívání? Jak uvařit nejlepší kakao?
Obojí je možné. V Amazonii můžete vidět přípravu, kdy se kakao vaří a bublá i několik hodin. A jinde zase uvidíte, že se pouze zahřívá pod bodem varu, kolem 80°C. Já jsem dokonce jednou (a stačilo mi to :-)) připravovala ceremoniální raw kakao. Asi 6 hodin jsem držela teplotu kolem 40 °C, ale nebyla jsem z výsledku nijak nadšená.
Obecně se kakao spíše nevaří, ale drží se při vyšší teplotě. Také to tak většinou dělám, a vydržím u něj stát klidně 3 i 4 hodinky.
Kakaové boby nebo kakaová hmota / kakaová pasta
Indiáni si kakaové boby tlučou v hmoždíři nebo melou na mechanickém ručním mlýnku - to je moderní varianta a velmi pracná. Zkoušela jsem to a bez šance to utáhnout... Mlýnské kameny běžně nemají, pokud nejsou zároveň producentem pro ceremoniální kakao nebo kakao hmotu.
Takže pokud připravujete ceremoniální kakao přímo z kakaových bobů, máte možnost meditace s hmoždířem, nebo si lehce zavařit váš mixér - kakao se ale zahřeje, pustí kakaové máslo a celé se vám to rychle zasekne :-)
Koupená kakao hmota je elegantní varianta pro domácí použití i kakaový rituál. Pouze ji rozpustíte ve vodě. Nemusíte ji strouhat nebo řezat na extra malé kousky. Stačí prostě na rozumné kusy, rozpustí se i tak.
Tak co, byl vám článek Jak na přípravu ceremoniálního kakaa užitečný? :-)