Jak připravit Wayusu
Jak připravit Wayusu?
Příprava Wayusy je snadná.
Existuje v podstatě pouze jedna tradiční metoda bez ohledu na to, jakou wayusu máte, tedy zda hnědá wayusa (fermentovaná wayusa) nebo zelená wayusa. Dokonce nezáleží ani na tom, jestli máte celé listy wayusy, nebo je wayusa mletá, sekaná či ručně drcená.
Vaření wayusy
To je prostě klasika. Do vody, a to klidně studené, vložíte wayusu, přivedete k varu a vaříte nejméně 10 minut, pokud používáte celé listy wayusy, tak 20 minut. Máte tak hotový první nálev. Přidejte vodu, ideálně i malé množství nové wayusy, vařte o něco déle, než před tím, a máte druhý nálev.
Wayusová limonáda
Pokud jste jako my, vaříte wayusu ve velkém a chcete jí využít na maximum, můžete ze třetího odvaru získat základ pro limonádu - třetí odvar je již slabý, ale po přidání citronu, pomeranče a třtinového cukru (nebo nějaké přírodní sladidlo) máte super letní drink.
Jaké množství wayusy na litr vody
To je nejčastější otázka ohledně wayusy. Množství určuje chuť a také povzbuzující účinky wayusy.
Pokud používáte "wayusa ručně drcená nebo sekaná":
- 2 polévkové lžíce wayusy na litr vody = slabá wayusa
- 4 polévkové lžíce wayusy na litr vody = akorát silná wayusa
- 6 polévkových lžic wayusy na litr vody = indiánská wayusa, tzn. opravdu silná chuť, připomíná pchu-er / puerh
Mletá wayusa - varianta "instante"
Mletá wayusa je moderní způsob zpracování určený především pro případ, kdy nemáte možnost / chuť / čas wayusu vařit. Stačí ji zalít právě vroucí vodou, přikrýt a nechat 10 minut louhovat. To ale neznamená, že ji vařit nemůžete, můžete :-)
Wayusa se usadí na spodu hrnečku jako "lógr". Doporučujeme:
- 2 čajové lžičky mleté wayusy na 2 dcl vroucí vody
Wayusa celé listy
Tady se množství odhaduje nejhůř, ale zkuste prostě:
- poctivou hrst listů wayusy na litr vody
a uvidíte ... :-)