Druhy a typy Macy
Maca je cennou plodinou z pohoří Andy. V různých oblastech se ale pěstují různé druhy macy, které určujeme dle její barvy: žlutá, červená, fialová, černá.
Druhy macy se mírně liší v účincích a chuti. Rozdíly v chuti se dále umocňují způsobem pěstování, sklizní i zpracováním.
Účinky macy jsou v zásadě podobné u všech druhů. Je dobré vyzkoušet, co vyhovuje zrovna vám. Výrazné rozdíly pravděpodobně nezaznamenáte, pokud nebudete konzumovat opravdu velké množství dlouhodobě.
RAW maca je takový moderní, dá se říct, nešvar :-) I my ji měli dlouhá léta v nabídce, ale vývojem jsme přesedlali na macu již tepelně upravenou, tedy GELATINIZOVANÁ maca. Macu je prostě dobré tepelně zpracovat, ikdyž ji dále budete užívat za studena.
Maca v jídle a pití
Naše Maca netrpí žádnou pachutí, naopak je opravdu lahodná, mírně exotická, s oříškovým tónem.
Maca na slano
V Andách se čerstvá hlíza vaří nebo peče podobně jako brambory. Maca prášek zkuste přidat do klasické jíšky, do těsta na chléb, nebo s ní ochutit svíčkovou omáčku.
Maca do kávy
V Evropě jsme si ji oblíbili do nápojů. Příjemně ochutí teplé kávové i kakaové nápoje. Někdo ji zvládne pít i čistou, prostě jen maca a voda.
Maca do smoothie a ranní kaše
Ano, i do smoothie se maca hodí, v takovém případě ale zvolte variantu gelatinizované macy.