Mandle španělské, loupané
Mandle s nejlepší pověstí? Mandle ze Španělska!
Jsou křupavé, ale ne tvrdé. Jsou jemné, zároveň chuťové plné. Je to ten typ, na kterém vzniká závislost :-) Naštěstí zdravá.
Celé loupané mandle vysoké kvality, původ: Španělsko. Odrůda: Lauranne (kvalitní šlechtěná odrůda, která kombinuje tradici a moderní udržitelné zemědělství)
Mandle ze Španělska
Čím jsou španělské mandle odlišné?
Na pohled bývají většinou placatější, ikdyž najdeme i naopak kulatější odrůdy. A když je ochutnáme: chuť je skvělá, nasládlá, jsou to prostě mandlové královny. Jemné, přitom tak mandlové a máslové. Příjemně křupou a nejsou vůbec tvrdé.
Nutriční hodnota mandlí
Obsahují mononenasycené tuky, hořčík, zinek, fosfor, vitamín E a vitamíny B, antioxidanty. Obecně se o některých z těchto látek uvádí, že mají pozitivní vliv na srdce a cévy (pomáhají udržování správného cholesterolu), zlepšují koncentraci a prospívají nervovému systému.
Zdravé mlsání a mandle v kuchyni
Stejně tak jako i další druhy ořechů, tak i mandle můžete před konzumací namočit.
Třeba na 30 minut až hodinu. Ale mohou se mlsat jen tak. Mají jemnou máslovou chuť a fajně křupnou. A zasytí.
Mandle můžete i opražit, to jejich chuť zvýrazní. Když přidáte trochu soli nebo jiného koření, dostanete ještě úplně jinou mandlovou ligu.
Mandle jsou skvělou přísadou do pokrmů. Používají se jako dekorace přílohy, do salátů, do dezertů mnohdy jako nosný prvek.
Jednoduché je mandlové mléko, kdy jen dobře namočené mandle rozmixujete ve vodě a scedíte.
RAW kuchyně se bez nich neobejde a jsou klíčovou surovinou pro výrobu některých typů dezertů (např. kde je nezaměnitelná mandlová mouka).
Alergie na mandle
Ořechy obecně jsou častým alergenem. Mandle tedy také. Mnoho lidí, kteří jsou na ořechy alergiční, ale netrpí alergií na mandle.
Překrásné mandloně a zajímavosti španělských mandlí
Mandle kvetou ve španělsku od února do dubna. Tradičně se mandloně příliš nezalévají a pěstují se tzv. na sucho (nejvíce oblast Murcie). Květy mandloní jsou růžovo bílé a když rozkvetou, lákají davy turistů. (To i v mandlových sadech v ČR, např. na Jižní Moravě)
Španělsko má pro mandle klima zaslíbené. Dny i noci jsou teplé, zima mírná. Středomoří. Ve Španělsku se navíc příliš neholduje chemickým postřikům, preferuje se přirozenost, jednoduchost. Proto mnohé mandloně jsou pěstované bez pesticidů, ačkoliv jim mezi listy neplápolají bio certifikáty.
Pěstování mandlí má ve Španělsku pradávnou tradici. Větším producentem mandlí než Španělskou je pouze USA.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Ořechy a semínka |
---|
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.